Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Alapellátás céljai, feladatai

A gyermekjóléti alapellátás céljai, feladatai, beavatkozási szempontok, módszerek

Tartalom (Az oldal tartalomfeltöltés alatt)

Társadalmi háttér
Célok és feladatok
Beavatkozási szempontok
Beavatkozási módszerek


 

Társadalmi háttér

 

 


Célok és feladatok

 

 


Beavatkozási szempontok

 

 


Beavatkozási módszerek

 

 

Ajánlott oldalak - továbblépés

 

 

 

A gyermekvédelmi alapellátások területén a legköltségesebb, azonban a leghatékonyabb gondoskodási forma az átmeneti ellátás biztosítása. Minden otthont nyújtó átmeneti ellátás (helyettes-szülői ellátás, gyermekek átmeneti otthona, családok átmeneti otthona) rövid ideig tartó - 6-12 hónap - gondoskodás, mely idő alatt a befogadott gyermekek, illetve családok felkészülnek életük további vezetésére.

 

kilakoltatas.jpg

Az átmeneti ellátás célja, hogy menedéket adjon azon bántalmazott szülőknek és gyermekeknek, akiknek menelkülniük kell bántalmazó környezetükből, vagy éppen lakhatásuk ellehetetlenül, akik átmeneti gondokodás híján elszakadnának egymástól, illetve gyermekeiket a szakellátásba kellene utalni.

Az átmeneti időszak alatt gondoskodni kell a gyermekek és családok ellátásán túl személyiségük fejlesztéséről, különösen a szülők önállóságra való alkalmasságának felkészítéséről. A gyerekek szülőkkel való együttes elhelyezése esetén nem a gondozó személyzetnek kell ellátni a gyermekeket, működtetni az intézményeket, ez a szülők feladata, amihez a gondozó személy segítséget ad az intézmények lehetőségeinek felhasználásával. Továbbá segítséget kell adni életvezetési ismereteik bővítéséhez, pénzkezelésükhöz, kommunikációs technikák megtanulásához, és legfőképpen gyermekeik helyes, egészséges légkörben nyújtott neveléséhez.

____________________________________________________________________


Gondolatok a átmeneti ellátásra való felkészítésről

Együttműködés és hálózatépítés a átmeneti ellátásban