Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Felkészítés átmeneti ellátásra

 TARTALOM

Miben segít az átmeneti ellátás?
Hogyan, miben tud a családgondozó segíteni az átmeneti?
Titkos vagy nem titkos az átmeneti otthon?
Hozzászólások, szakmai tanácsok részetekről
 
 
Kedves ajánló/családgondozó kolléga!
 
kisgyerek.jpg
A gyermekjóléti alapellátás csapatmunkájában együtt dolgozunk. Nem szűnik meg feladatod azzal, hogy gondozott családod elkerül egy átmeneti otthonba, továbbra is szükség van rád, hogy a bajba jutott család sorsának megoldásához segítséget nyújtsunk, krízise emeltebb szinten nyugvópontja kerüljön. Természetesen ehhez őt is meg kell nyerni, és elengedhetetlen kliensünk erőfeszítése is a siker érdekében. Azonban ehhez az igen tiszteletreméltó, és kevéssé elismert, megköszönt munkához egy egész átmeneti otthon stáb (5-6 további munkatárs) segítségére számíthatsz.
 
Ha intézményünkhöz utalsz családokat, miben is fogunk segíteni?
  1. Szeretnénk segíteni abban, hogy az a család, akit intézményünk ellátásra bízol, személyiségében, az élethez való hozzáállásában, a mindennapi kenyér előteremtésében, bátorodjon, erősödjön és fejlődjön.
  2. Szeretnénk segíteni abban, hogy a befogadott család meglévő problémamegoldási képességeinek megerősítésén túl olyan új képességekkel gyarapodjon, amelyekkel önállóban is tudja rendezni sorsát, maga is elkezd olyan segítő kapcsolatokat feltérképezni, akik segítségére lehetnek önálló életvezetésének.krizis.jpg
  3. Szeretnénk – főként bántalmazott szülők, gyermekek esetében – megtanítani a szülőket, gyermekeket azokra az egészséges énvédő mechanizmusokra, amelyek segítségével a családok kezelni tudják a bántalmazó családtagokkal való konfliktusaikat. Szükség esetén stábunk segítségével az itt eltöltött idő alatt bátor fellépéssel szembe tudnak helyezkedni bántalmazóikkal, akár rendőri, bírósági szerveket is bevonva.
  4. Szükség esetén felmérjük a szülők gyermekellátásra és nevelésre való alkalmasságát, írásban megfogalmazzuk azokat az értékeket, képességeket, amelyekre alapozva további fejlesztési területeket tűzünk ki célul további hónapokra, évekre.
  5. A család segítséget kap ahhoz, hogy képes legyen önmaga is tenni önállósulásáért, humánkapcsolatainak építéséért. Ez a személyiségfejlesztés egy komplex folyamat, melyről bővebben ide kattintva olvashatsz.
  6. Szeretnénk veled, kedves ajánló/családgondozó kolléga éreztetni, hogy eddigi segítői munkád is nagyon értékes volt, ahhoz csak hozzátenni szeretnénk, és havonta legalább egyszer esetgazda kollégánk tájékoztatni fog az érintett család helyzetéről, tanácskozni fog veled a család továbbgondozásának lehetőségéről, illetve főként önállósulásáról.
 
Mi is jelent részedről segítséget számunkra az
átmeneti otthonunkba való felvétel előkészítésében?
  1. Szeretnénk, ha az átmeneti elhelyezésre váró család érezné, hogy az adófizetők pénzéből működő „országos szociális ellátó rendszer” (átmeneti otthonok) segítsége kiváltság, egy olyan lehetőség, ami éppen az adott súlyos krízis, vagy életvezetési nehézségek megoldásához, illetve addig adnak rendkívüli segítséget.
  2. Szeretnénk, ha a befogadott család tudná, hogy érdeklődni fogtok utánuk, tudnák azt, hogy számítotok fejlődésükre, sikeres továbblépésükre.
  3. Végül a felvételhez szükséges pontosabb tájékozódásunk érdekében fontos, hogy lelkiismeretesen töltsétek ki az innen is letölthető ajánlást.
 
Titkos vagy nem titkos az átmeneti otthon?
 
Az átmeneti otthonok komoly dilemmája a titkosság. Álláspontunk szerintmentorendor.jpg szeretnénk intézményünk alapvető elérhetőségét nyíltan kezelni, de tudjuk, hogy családjaink biztonságát garantálnunk kell. Intézményi társkapcsolataink révén látjuk, hogy előbb vagy utóbb a tartózkodási helyük titokban tartására szoruló családokat is megtalálják, sok esetben maguk az ellátásban élő szülők mondják el / üzenik meg hollétüket bántalmazó párjuknak, családtagjaiknak. Ezért szeretnénk mihamarabb feltérképezni a családok feszült kapcsolatait, és szeretnénk, hogy mihamarabb ők váljanak alkalmassá arra, hogy önbecsülésükben felépülve felvállalják bántalmazóikkal való konfliktusukat akár a rendvédelmi, egyéb hatósági szervek előtt, velkük összefogva, illetve legyenek alkalmasak arra, hogy változást kérjenek bántalmazóiktól.
 
A főoldalra                  Módszertan főoldalához                   Tartalomhoz